Min första bokrea

Boktokig efterlyser bokreaminnen, och genast sätter mina tankar igång.

Jag kan inte riktigt leva upp till rubriken, för vilken som var min första bokrea minns jag faktiskt inte. Däremot minns jag åtminstone en spännande natt då pappa och jag åkte ner på stan sent på kvällen och fyndade böcker på Åkerbloms (Umebor känner igen sig!?). Bara utflykten som sådan var ju häftig för en liten tjej, och eftersom jag älskade böcker redan då var det ju paradiset.

Det är lite svårt nu, när man köper böcker på snabbköpet och funderar mer över hyllmeter än kronor, att minnas hur lyxigt det faktiskt var att äga en bok. Jag fick alltid böcker till jul och födelsedag, annars var det nog bibliotek och pappas gamla barnböcker som gällde. Jag minns inte att jag var missnöjd över det, men visst kommer jag ihåg känslan av att själv få välja, och att ha en bok som jag valt alldeles själv.

Mina egna bokinköp skulle kunna väcka en viss rodnad idag, men jag förstår så väl att när jag väl själv fick välja blev det typiska flickböcker (en del hästböcker trots att jag själv inte red!) och annat som kanske hemma räknades som ”mindre bra” böcker. Har ett väldigt tydligt minne om en bok, en kapitelbok, som handlade om nallar och dockor på äventyr. Jag har långt bak i huvudet ett minne av vad den hette men just nu kan jag inte plocka fram namnet. Kanske får återkomma i den frågan. Hur som helst blev det där något av en mysbok för mig, som jag läste om och om igen. Minns faktiskt att jag läste den som tonåring när jag var sjuk och inte orkade med något tyngre!

Minns du din första bokrea? Berätta!

Annonser

11 svar till “Min första bokrea

 1. Jag var och hälsa på min pojkvän ett år under Åkerbloms bokrean på hösten när han pluggade i Umeå. På hösten har ju de att man väger böckerna – Vilken paradis! Tyvärr så har jag bara lyckats pricka in den gången. Synd att ingen bokhandel i Stockholm gör något liknande.

 2. Jag pluggade i Umeå, så det var där som jag var på min första bokrea… så Åkerbloms minns jag!!! 🙂

  Vilket underbart minne med din pappa! Vilken härlig kväll!

  • Haha, vad härligt. Ska faktiskt upp till Umeå nästa helg så om jag hinner får jag kika in på Åkerbloms och återuppleva känslan! Fast bokrean är ju inte riktigt samma sak längre..

 3. O ja, Åkerbloms! Jag sökte jobb där en gång också, men fick det inte.

 4. Kan det vara böckerna om Kajsa Rutlapp? Har en vältummad och mycket uppskattad bok i sommarstugan, som ett gäng vuxna faktiskt turades om att ha högläsning ur i somras. Mycket mysigt!

 5. Jag gillar din blogg, så jag hoppas att det är okej att jag länkar till den på min blogg!
  Ha en bra helg!

 6. Jag kommer från en liten liten ort så någon bokrea fanns inte på långa håll. Flyttade till Umeå när jag var 15 så då handlades det en del på bland annat Åkerbloms. 🙂

 7. Ping: Böcker i överflöd? « Den lilla bokhyllan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s