Tusenskönor

Av Kristina Ohlsson

Om inte förlaget skrivit och frågat hade jag nog aldrig kommit på tanken att läsa den här boken. Det är som att jag saknar ork för nya deckarförfattare, men jag är glad att jag tackade ja till denna!

För den som läser bloggen regelbundet är det ingen överraskning att jag gillade den här boken. Men vad är det jag gillar?

Jag gillar Fredrika Bergman, huvudpersonen (om än en i en grupp) som jobbar för Polisen men inte är polis. Hade hon varit man hade jag nog avfärdat hennes känslomässiga oförmåga som klyschig, och suckat åt hennes livsval (eller brist på sådana?) men Fredrika känns uppfriskande. Strulig på hemmaplan, snarstucken på jobbet, men jäkligt skarp i sitt yrkesutövande.

(Tillägg i efterhand: Framför allt gillar jag nog att det är Peder och inte Fredrika som har problem med att jobbet tar tid från familjelivet! Får se hur det går i nästa bok, när Fredrikas barn kommit!)

Storyn, familjedramat som väller ut över alla gränser – även nationens, lyckas binda mig. Det är minst sagt dramatiskt och kanske tycker jag att gesterna från den syster som upplever sig mest sviken är något för svulstiga, men jag köper det förvridna resonemanget när jag läser.

Jag är ju inget fan av att återge handling, men så mycket kan jag ju säga som att boken på ett spännande sätt tar upp frågor om flykt och människosmuggling, visar på ett inhumant system och tar upp viktiga aspekter på vad som kan driva rasism och främlingsrädsla.

När jag läst färdigt ville jag egentligen kasta mig över Askungar, den första boken om Fredrika & co, direkt, men sedan kom andra lässug ivägen.

Läs andra bloggares recensioner av Tusenskönor: Här är en! Och här! Och nu här och här också! Och nu här! Och här.

Ett svar till “Tusenskönor

  1. Ping: Så blev 2010 | En full bokhylla är en rikedom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s