Hennes mjukaste röst (Bokcirkelbok 20)

Av Bengt Ohlsson

Betyg:

  • EE: 4
  • MG: 4
  • MF: 3,5
  • KH: –

Jag läste ju nyss Kolka, men fick snabbt lägga ifrån mig den och gå vidare till nästa (även om den är tidigare) av Ohlsson. Som betygen avslöjar tyckte vi som läst ut boken mycket om den. Det är något med språket och något med sättet att ta sig an mänskliga relationer som tilltalade oss alla. I den här boken börjar vi ju i en sjukhussäng. En kvinna, Karen, har med nöd och näppe överlevt en bilkrasch men hennes rehabilitering handlar inte så mycket om de fysiska skadorna som om att komma över en man.

Med tanke på att Bengt Ohlsson slog igenom med mannens tolkning av Doktor Glas är det fascinerande att han sedan dess verkar ha etablerat sig som ”kvinnoskrivare”. Och han gör det bra. I såväl Syster som Kolka och Hennes mjukaste röst skildras flickor och kvinnor helt utan klichéer och onödiga könsmarkörer.

Flera av de här böckerna utspelar sig också – utan att det är någon ”stor grej” – i andra länder än Sverige. Det var något vi alla i bokcirkeln tagit fasta på. De som läst baksidestexten noga visste att det var Kanada, vi andra hade gissat USA. Jag vet ärligt talat inte varför boken utspelar sig där. Landet, och den odefinierade staden i Nova Scotia, spelar ingen stor roll i historien. Snarare rycker jag till vid en påminnelse, någon liten markör, om att vi är utanför Sverige och blir för en kort stund förvirrad. Sedan återgår jag till att läsa utan att fundera geografi.

Nästa bok i cirkeln, som ska träffas hemma hos mig 8 november, är Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates.

Annonser

2 svar till “Hennes mjukaste röst (Bokcirkelbok 20)

  1. Jag tyckte att det var vackert språk men oerhört långtråkigt och omständigt utan att leda någonstans ” vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren” Däremot älskade jag Gregorius

  2. Ping: Så blev 2010 | En full bokhylla är en rikedom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s