Återupplevelser: Dubbel-Lotta

image

Av Erich Kästner

Den tog en knapp timme att läsa vilket var en missräkning – läsningen riskerar att vara slut innan tåget är i Stockholm.
Men jag får berömma min smak som barn. Historien är en klassisk förvecklingssådan, men språket är en klass för sig. Det går nästan inte att tänka sig att den är skriven av någon född 1899!

Lotta och Lisa tror inte sina ögon när de träffas på sommarkollo – de ser ju exakt likadana ut, och – visar det sig snart – är födda på samma dag. När de inser att föräldrarna skiljt dem som bäbisar (Får föräldrar göra så? Författaren tycker nog inte det egentligen!) bestämmer de sig för att lura föräldrarna ordentligt. Och ja, ni fattar.

Tilltalet i boken är personligt och Kästner vänder sig till sina läsare med tankar och spörsmål, kommenterar och kommer med nästan förvånade utrop. Sådant kan vara mer än jobbigt, men här är det på helt rätt nivå.

En perfekt högläsningsbok, tror jag, för barn från sju-åttaårsåldern och uppåt!

Bilden tagen på skakigt X2000…

Annonser

5 svar till “Återupplevelser: Dubbel-Lotta

  1. Aha! Så dessa familjefilmer med flickor som träffas på sommarkollo-vi-är-ju-tvillingar-ska-leka-spratt-med-föräldrarna härrör sig från denna bok 🙂
    Tyvärr, fick veta i våras att fram till sen 70-tal i Sverige var det lagligt att sära på syskon. Skiljda föräldrar fick ”ta varsitt barn” – hur elakt låter inte det? tack för att lagarna har ändrats!

  2. Älskade en av filmatiseringarna som barn! Ville se ut som Hayley Mills efter att ha sett den, och ha 50-tals smal midja också, och att Lars Olsen skulle bli kär i mig då. Hm. Fint omslag på boken.

  3. Ping: Kästnerfeber | En full bokhylla är en rikedom

  4. Ping: Så blev 2010 | En full bokhylla är en rikedom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s