Konsten att tala med en änkling 2.0

Tidningsversionen:

Konsten att tala med en änkling
Jonathan Tropper
Översättning: Peter Samuelsson
Omslag: Johan Blomgren
Förlag: Gilla Böcker

Doug hade en fru. Hon hette Hailey. Nu är hon borta. Och han med.

Hur kommer man över förlusten av sitt livs kärlek? Doug vet inte, men hans motvilliga försök att gå vidare efter hustrun Haileys bortgång blir en helt klart läsvärd bok. Det är ”lad-lit”, en genre som väl Nick Hornby personifierat, och det går inte att undvika att tänka till exempel High Fidelity när man läser Konsten att tala med en änkling. Det självcentrerat grabbiga, sexfixeringen och kvinnorna som kastar sig över huvudpersonen finns. Men precis som i kvinnornas motsvarighet, ”chick-lit”, finns det bra och dåliga varianter och den här boken kvalar definitivt in i den första kategorin. Humorn och den där äktheten som gör att tårarna väller upp i ögonen under läsning får mig att fortsätta läsa. Och läsa. Och läsa ut dryga 300 sidor på en förmiddag.

I Dougs självvalda isolation, fortfarande ett år efter flygolyckan som ryckte kärleken ifrån honom, finns den tonårige styvsonen Russ – hur hanterar man en sådan när länken mellan dem inte finns längre? – den utagerande tvillingsystern Claire och den kärlekstörstande grannfrun som kommer med köttfärslimpa. Persongalleriet är varierat och bidrar till bokens läsvärde. Det gör också de insprängda krönikorna, som Doug skriver för ett glassigt magasin. De som har övergått från att handla om Hollywoods kändisar till just konsten att tala med en änkling.

Boken med samma namn är Jonathan Troppers femte, men den första som getts ut på svenska. Författaren är lärare i engelska och undervisar i skrivande i New York, och liksom hans tidigare böcker har Konsten att… skrivits om för film. Enligt förlaget har den planerad biopremiär nästa år, och jag kan se den framför mig; inget man måste se, men en väl spenderad biokväll i feel-good-anda om än på feel-bad-tema.

– – –

Fotnot: Denna recension publiceras också i Skånska Dagbladet. Jag har tidigare skrivit om det här boken här.

Fotnot 2: Inlägget har blivit uppdaterat. Jag hade förargligt nog läst fel på omslag/översättare men nu stämmer namnen ovan! Jag ber de inblandade om ursäkt!

One response to “Konsten att tala med en änkling 2.0

  1. How to talk to a widower är en av mina favoritböcker, fick den rekommenderad för några år sedan av en kompis som bor utomlands. Kul att den äntligen har börjat hitta hem i stugorna i Sverige också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s