Day 14 – Favorite book of your favorite writer

Svaret blir Pella i praktiken.

För er som inte känner Pella får jag berätta att hon är en trevlig bekantskap, så skynda skynda!

I första boken (Pellas bok) om henne åker hon på konfirmationsläger, och skriver dagbok. Hennes dagboksanteckningar avslöjar en klurig, något omständig och framför allt på sitt torra vis rolig ung dam, och i vidare böcker om henne får vi följa hennes utveckling.

I Pellas andra bok åker hon till Paris med kusinen Måns, och därifrån skriver hon långa (och ofta osända) brev både till sin farmor och farfar (hennes föräldrar dog när hon var liten), till bästa kompisen Tova och till någon hon mötte just innan avfärd som vi som läst vidare kan avslöja kommer att bli mycket viktig i hennes liv.

Det är lite Britt-Mari lättar sitt hjärta över Pellaböckerna, men utan så mycket av familjeidyllen runtomkring. I min favorit, Pella i praktiken, har lokaltidningen på Pellas ort publicerat ett resebrev hon skickade in på vinst och förlust och uppmuntrad bestämmer hon sig för att bli journalist. Ni kan ju tänka er varför just denna är min favorit i serien av fyra böcker!

Den sista boken om Pella heter Lennerboms, och i den byter Pella efternamn. Hon byter bana också, som kvinnor på den tiden gärna gjorde eftersom försörjning allt som oftast ingick i giftemålspaketet. Men hon blir inte hemmafru utan författare och förutom kärleksroman kan man nog säga att Lennerboms är den perfekta boken för dem som just flyttat ihop och vill hålla upp en skrattspegel framför de skärmytslingar som ofta uppstår när två hushåll ska sammanjämkas.

Men efter att ha gett Pella så mycket uppmärksamhet måste jag också slå ett slag för Fredrike. För om Pella ändå är ganska präktig är Fredrike den som alltid gör allting fel, hur mycket hon än försöker att göra rätt. Jag önskar att någon satt Pojken en trappa upp (första boken om Fredrike) i händerna på mig när jag var 14. Därmed inte sagt att det är för sent. Jag tror att många som varit 14, och som kommit levande ur det, kan njuta av Fredrike och hennes upptåg.

Detta inlägg är en del i utmaningen 30 days of books.

2 svar till “Day 14 – Favorite book of your favorite writer

 1. Jag är 70 år:.Mitt första möte med Pojken en trappa upp, var då jag var
  17 år. Det var som högläsning i radio. Det var ”Pojken” som läste.
  Jag älskade den, ! gång i veckan sändes den. Sedan önskade jag mig den i julklapp. Den fanns inte! Hade alltså inte kommit i tryck. När den kom ut fick jag den naturligtvis. Upptäckte då att Det var Anna Lisa Wärnlöf som även skrivit alla Pella – böckerna. Som jag aldrig läst pga att jag inte gillade omslaget! av Helga Henschen .Nu gör jag det! Efter det har jag läst om alla Claque´s böcker många, många gånger. Jag har alla, en del dubletter. Kommer alltid att läsa om dem, aldrig att göra mig av med dem.
  Synd bara att det inte finns mer skrivet. Det har alltid varit svårt att hitta något skrivet pm Wärnlöf´s. De är hemliga på något sätt. De hade inga barn. Ändå vet A-L W så mycket om barn. Särskilt i ”Ingkvist”.
  Så underbara böcker. Källor att ösa ur.

  Veronika Schopper
  Leksand

  • Tänk Veronika att det skiljer 35 år mellan dig och mig och ändå har vi delat denna upplevelse. Jag har köpt alla Claques böcker på antikvariat (först tvingade jag regelbundet bibliotekarier på olika ställen i landet – i takt med att jag flyttade hemifrån och bytte bostadsort – att plocka upp dem ur magasinet) och läser ofta om dem. För två år sedan skrev jag en uppsats inom ramen för mina barn- och ungdomslitteraturstudier om Pella, så då fick jag verkligen ”hänga” med henne.
   Tack så hemskt mycket för din kommentar i en avsomnad blogg. Nu är det nog dags för omläsning igen!
   /Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s