Malin från Skaftnäs

Av Malin Wollin

Böcker av människor som är födda samma år som mig brukar få mig småsur. Jag läser med skarpare ögon för jag kan inte låta bli att tänka ”kunde jag ha gjort detta?” Är svaret nej får jag lite ångest och får för en stund för mig att en bok är värd mer än sådant jag åstadkommit. Är svaret ja får jag lite ångest för att andra är så mycket mer driftiga.

Malin Wollins krönikesamling gör inte riktigt det med mig. Vet inte varför, för från att ha vetat väldigt lite om henne får jag efter att ha läst en fjärdedel av boken ganska stor respekt för det hon gör: skriver om sig och sitt liv. Hon gör det bra, och ofta småroligt, men jag vill inte vara hon och jag vill inte ha skrivit hennes bok.

Jag visste inte mer om henne än att hon var ”fotbollsfrun” och ofta hade kontroversiella åsikter i frågor som engagerar mig (läs feminism). Sedan startade hon en gravidblogg (och sådana är min hemliga passion) som sorgligt nog snabbt blev en blogg om tiden efter ett missfall och på så sätt lärde jag känna henne lite (på det ensidiga sättet som man gör via en blogg) och blev nyfiken på boken.

I samband med att den damp ner som recensionsexemplar träffade jag en kompis jag inte sett på ett tag. Hon hade lite ångest över att hon kommit på att hon är kär i sin man men aldrig hinner träffa honom tillräckligt länge för att komma ihåg det. Nån som känner igen sig? Hur som helst får hon nog den här boken nu när jag läst ut den. Bara för att det är nyttigt att läsa om andras liv, om bråken, kaoset och vardagen som vi alla tampas med.

Malin Wollin låter Kristina från Duvemåla vara med som en röd tråd i sina krönikor – det gillar jag verkligen. Det räddar henne från anklagelser om lyxproblem och det ger ofta perspektiv som är nyttiga. Det gör också en annars ganska spretig bok läsbar som just bok, för som alltid med krönikesamlingar är här en del som blivit inaktuellt med tiden, och en hel del upprepningar som blir tydligare när man staplar annars tidsmässigt skilda krönikor på varandra.

Boken är ett recensionsexemplar från Piratförlaget.

2 svar till “Malin från Skaftnäs

  1. Skönt att det inte bara är jag som känner så där! Fast jag kan känna så med annat än med bara böcker. Kanske nån slags åldersnoja över att inte ha prestera något märkbart till eftervärlden!

    Blir hur som nyfiken på boken. Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s